Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

3 lucruri pe care nu le știai despre caviar

Publicat

în

Caviarul este o delicatesă apreciată în întreaga lume astăzi, cândva destinat doar pentru familiile regale. Caviarul se referă de fapt la icrele de pește din familia sturionilor din Marea Caspică și Marea Neagră. Mai nou, atunci când spunem caviar, ne referim și la icrele roșii de somon sau la icrele unei specii de sturion din America de Nord, acestea având un preț mult mai accesibil. În funcție de calitatea icrelor, caviarul poate avea un preț cuprins între 8.000 și 16.000 dolari americani/kilogram, deci privind din această perspectivă, putem spune că într-adevăr, caviarul este o delicatesă.

Iată câteva lucruri pe care cu siguranță nu le știai despre caviar:

  1. Caviarul a fost folosit în trecut drept medicament

Înainte să fie considerat o adevărată delicatesă din punct de vedere gastronomic, caviarul a fost folosit pentru ameliorarea simptomelor depresiei, având aceleși efecte ca Prozacul. Studiile au arătat de-a lungul timpului că dozele mari de acizi grași Omega 3 care se regăsesc în caviar pot ajuta la tratarea depresiei și a tulburărilor bipolare.

În prezent, caviarul este folosit destul de mult în industria cosmetică, mai ales în cadrul produselor destinate încetinirii procesului de îmbătrânire. Vitaminele și mineralele conținute în caviar ajută și la stimularea procesului de regenerare a structurii celulare a firelor de păr.

  1. Caviarul este evaluat în funcție de culoare, aromă, textură și maturitate

Există mai multe categorii de caviar, iar prețul acestora se justifică în primul rând prin raritatea lor. Specialiștii susțin că anumite specii de pești, vechi chiar și de peste 200 de milioane de ani, au ajuns să fie amenințați cu dispariția odată cu Revoluția Industrială. Se pare că în secolul 19, apele din Ameica aveau atât de mulți sturioni, încăt caviarul se servea în toate loculurile, iar în setea pentru prețul mare pe care europenii îl plăteau pentru această delicatesă, americanii aproape că au exterminat întreaga specie în ultimii 30 de ani.

Caviarul nu este însă evaluat doar după specia de pește, ci și aspectul lor. Spre exemplu, icrele mai mari, mai mature, cu o culoare mai deschisă fac parte din categoria de caviar fin și scump. De cealaltă parte, caviarul de o calitate inferioară are o aromă mai puțin intensă de pește și o culoare mai închisă.

  1. Cel mai scump caviar are un preț de 35.000 de dolari pe kilogram

Cel mai scump caviar din lume este caviarul Almas, din icrele de sturion beluga iraniană de 60 până la 100 ani. Se spune că acest tip de caviar are culoarea diamantului, iar valoarea sa atât de mare este dată de faptul că peștele (nisetru albinos) este o specie rară ce depune ouă o dată la 2-4 ani, abia după vârsta de 20 de ani. În prezent, sturionul Beluga este o specie pe cale de dispariție, motiv pentru care Statele Unite au interzis deja importul acestui tip de caviar. Cunoscătorii susțin că gustul caviarului este cu atât mai deosebit cu cât culoarea caviarului este mai deschisă, acest lucru însemnând faptul că icrele au fost extrase de la un pește mai bătrân. Nu de puține ori s-a spus că orice caviar este ca și vinul, cu cât este mai vechi, cu atât mai bun. În cazul caviarului vorbim de pești mai bătrâni care dau icre mai bune, cu un gust și o culoare deosebită.

În concluzie, caviarul rămâne un preparat pe care trebuie să îl încerci cel puțin o dată în viață. Se servește rece, imediat ce a fost desfăcut, alături de o băutură fină!

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

[wp_rss_multi_importer category=”5″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”3″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

MamaDeProfesie.ro

[wp_rss_multi_importer category=”1″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

mWisho.ro

[wp_rss_multi_importer category=”4″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Culinar

[wp_rss_multi_importer category=”6″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Eu-Romania.org

[wp_rss_multi_importer category=”2″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Concept-Casa.ro

[wp_rss_multi_importer category=”3″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Publicitate

Știri populare