Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

Cele mai frecvente cauze medicale care determină căderea părului

Publicat

în

Subțierea firului de păr și căderea părului reprezintă o problemă frecvent întâlnită în rândul persoanelor de toate vârstele. Există numeroase cauze care pot provoca căderea părului, însă pentru a înțelege de ce are loc acest fenomen, este util să înțelegeți mai întâi ciclul de creștere a părului.

Așadar, ciclul de creștere a părului este alcătuit din mai multe faze, rezultând în final creșterea a noi fire de păr. Ciclul de creștere este deosebit de important deoarece orice interferență în una sau mai multe etape poate împiedica sau preveni creșterea părului sau poate duce la pierderea prematură a părului. Căderea părului poate avea un impact psihologic imens și poate fi un semn de boală, de aceea majoritatea medicilor propun efectuarea unor analize amănunțite de sânge.

Ciclul de creștere a părului

Creșterea părului are loc în trei faze diferite, și anume anagen, catagen și telogen. Majoritatea firelor de păr se află în faza anagenă, care poate dura între doi și cinci ani. În cazul majorității persoanelor, firul de păr crește cu aproximativ 12 centimetri pe an. Faza anagenă este principala fază de creștere, ducând la alungirea și îngroșarea firului de păr. Apoi, părul intră în faza catagenă, numită și faza de tranziție, care durează 2-3 săptămâni, când folicul de păr începe să se micșoreze. În cele din urmă, părul intră în faza telogenă care durează aproximativ trei luni, iar părul se oprește din dezvoltare și se odihnește.

Căderea normală a părului

Potrivit specialiștilor, majoritatea oamenilor pierd de la 50 până la 100 de fire de păr pe zi. Dacă vă spălați părul, este posibil să vă cadă și 250 de fire. În mod normal, un număr mare de femei încep să înregistreze o diminuare a densității părului în jurul vârstei de 35 de ani, uneori chiar și mai devreme.

Există unele semne care vă avertizează că pierdeți prea multe fire de păr decât în mod normal. De exemplu, dacă vă treziți dimineața și perna este acoperită cu fire de păr, asta înseamnă că vă confruntați cu o cădere masivă a părului. De asemenea, dacă în perie rămân foarte multe fire de par, înseamnă că vă cad mai multe fire de păr decât ar fi normal. Iată mai jos principalele cauze medicale care determină căderea masivă a părului.

Căderea părului după modelul feminin

Această problemă afectează peste 32% dintre femeile cu vârsta peste 20 de ani, devenind cea mai frecventă cauză de subțiere difuză a părului în rândul femeilor. Se consideră că poate fi o afecțiune ereditară. Mai mulți factori pot contribui la declanșarea acestei afecțiuni, inclusiv niveluri mai ridicate de hormoni masculini, cum ar fi dihidrotestosteron, niveluri mai scăzute de estrogen și rezistență la insulină.

Deși multe femei care suferă de căderea părului după modelul feminin au niveluri mai mari decât cele normale ale hormonului masculin dihidrotestosteron, unele femei au niveluri normale de dihidrotestosteron. Estrogenul este considerat a fi protector împotriva căderii părului după modelul feminin, astfel încât femeile cu niveluri mai scăzute de estrogen pot prezenta un risc mai mare pentru această afecțiune.

Tratamentele topice, cum ar fi minoxidil, sunt frecvent recomandate femeilor, întrucât minoxidilul prelungește eficient faza de creștere a părului și chiar îngroșă firul de păr. Există și alte opțiuni de tratament disponibile, cum ar fi tratamentele anti-androgen care pot fi benefice în cazul unor femei care suferă de căderea părului după modelul feminin. Foarte recomandate în astfel de cazuri sunt produsele de îngrijire a părului pe bază de cheratină, așa cum sunt unele cosmetice Retinol Complex. Șamponul restructurant cu cheratină Retinol Complex nu conține parabeni, restructurează firul de păr, îi oferă nutriția necesară și volum. La rândul său, masca restructurantă cu cheratină hrănește firul de păr, oferindu-i rezistență și îmbunătățindu-i elasticitatea.

Alopecia indusă de stres

Alopecia indusă de stres, numită și telogen effluvium, rezultă dintr-o anomalie a ciclului părului. După un eveniment stresant, multe dintre firele de păr care se aflau într-o fază de creștere anagenă se mută în faza telogenă de odihnă. Faza de odihnă durează 3-6 luni înainte de căderea firelor de păr și începerea unei noi etape de creștere.

Din acest motiv, căderea părului apare la aproximativ 3-6 luni după o anumită formă de eveniment stresant sau traumatic. Alte cauze, cum ar fi o funcționare slabă a glandei tiroide, diete restrictive și anumite medicamente pot, de asemenea, să cauzeze alopecie indusă de stres.

Alopecia Areata

Alopecia areata este o afecțiune a părului caracterizată prin căderea bruscă a firelor de păr, formându-se astfel porțiuni rotunde pe scalp fără păr. Această afecțiune poate apărea până la 2% dintre persoane cu vârsta de până la 50 de ani, afectând în mod egal bărbații și femeile.

Alopecia areata se crede a fi o boală autoimună, în cadrul căreia corpul își distruge firele de par. Este, de asemenea, asociată cu alte afecțiuni autoimune, cum ar fi boala tiroidiană și vitiligo. Nu există niciun tratament permanent cunoscut pentru această boală și mulți pacienți sunt tratați cu steroizi topici și sistemici.

Alopecia cicatrizantă

Alopecia cicatrizantă cuprinde un grup divers de tulburări progresive și permanente de cădere a părului. Aceste afecțiuni pot fi cauzate de distrugerea foliculului de păr ca urmare a unui proces inflamator al pielii scalpului, a unor leziuni fizice sau a unor traumatisme ale scalpului. Deseori cauza este necunoscută.

În general, aceste afecțiuni se caracterizează prin înlocuirea foliculilor de păr cu țesut cicatricial fibros. Unele dintre tulburările de cădere a părului care intră în această categorie sunt: ​​lupus eritematos, lichen planopilaris, alopecie frontală fibroasă și alopecie cicatricială centrală centrifugă.

Medicamente care pot cauza căderea părului

Multe medicamente pot interfera cu creșterea normală a părului. Diagnosticul poate fi dificil și este cel mai bine dovedit atunci când părul începe să se regenereze după oprirea administării medicamentului suspectat.

Cea mai obișnuită formă de cădere a părului indusă de medicamente este alopecia indusă de stres și poate apărea în cazul administrării medicamentelor anti-tiroidiene, a unor pilule contraceptive orale și a medicamentelor împotriva cancerului, în special agenții chimioterapeutici bazați pe taxani.

În unele cazuri rare, agenții chimioterapeutici pot duce la alopecie permanentă, care a fost raportată în tratamente cu busulfan, ciclofosfamidă, cisplatină și paclitaxel.

 

 

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

La naștere, ochii și creierul bebelușului nu sunt încă pe deplin dezvoltați. Pe măsură ce creierul se ...
mie, iul. 17, 2019, Vezi mai mult
Igiena strictă este una dintre condițiile de bază ale unei sarcini duse la bun sfârșit și ale ...
joi, iul. 04, 2019, Vezi mai mult
Cosmeticele BIO au prins tot mai multă amploare în rândul consumatoarelor de make-up și skincare, însă mai ...
lun, iul. 01, 2019, Vezi mai mult

MamaDeProfesie.ro

Majoritatea părinților sunt angajați cu normă întreagă, așa că grădinițele, creșele și centrele afterschool au devenit o parte integrantă ...
mie, iul. 17, 2019, Vezi mai mult

mWisho.ro

Cerceii pot fi aleși în funcție de mai multe criterii, cum ar fi forma feței, stilul ținutei, ...
lun, iul. 01, 2019, Vezi mai mult

Culinar

Caviarul este un produs alimentar premium, care constă în icrele peștilor. În funcție de peștele de la ...
lun, iul. 01, 2019, Vezi mai mult

Eu-Romania.org

Cauti un hotel pentru vacanta Iata de ce trebuie sa tii cont
Călătoriile sunt cea mai simplă modalitate de a ne relaxa și de a ne încărca bateriile. Rămâne ...
joi, iul. 04, 2019, Vezi mai mult

Concept-Casa.ro

Casa ta este locul în care îți petreci cel mai mult timp. Cu cât ai mai mult ...
mie, iul. 17, 2019, Vezi mai mult
Publicitate

Știri populare