Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

Cum poate ajuta fizioterapia după un accident vascular cerebral?

Publicat

în

Accidentul vascular cerebral are loc atunci când există o întrerupere bruscă a fluxului de sânge către o parte din creier, ceea ce face ca acesta să nu mai funcționeze și astfel celulele creierului suferă deteriorări. În cele mai multe cazuri, accidentele vasculare cerebrale sunt cauzate de o combinație de factori diferiți. Potrivit statisticelor, persoanele de toate vârstele pot suferi un accident vascular, dar 75% dintre acestea au loc în rândul persoanelor cu vârsta peste 65 de ani.

Cei mai obișnuiți factori de risc pentru un accident vascular cerebral includ tensiunea arterială crescută, fumatul, sedentarismul, consumul excesiv de alcool, nivelul ridicat de colesterol și obezitatea. După cum puteți constata, există mulți factori de risc pe care îi puteți evita prin modificări ale stilului de viață. Dacă vă îngrijorează riscul de a suferi un accident vascular cerebral, cel mai indicat este să solicitați ajutor de la un specialist.

În calitate de specialiști în mișcare fizică, fizioterapeuții vă pot ajuta să elaborați un program de exerciții adecvat pentru a se potrivi cu nevoile personale, astfel încât să ocoliți riscul unui accident vascular cerebral. Totodată, dacă ați suferit un accident vascular cerebral, fizioterapia poate juca un rol foarte important în recuperarea medicală, atât în timpul șederii în spital, cât și după externare.

Care este starea pacientului după un accident vascular cerebral?

După un accident vascular cerebral, pacientul poate prezenta lipsă de energie, din cauza faptului că organismul se reface după ce creierul a fost vătămat. Învățarea a noi abilități conduce la oboseală, deoarece necesită foarte multă concentrare.

Mușchii – uneori brațul și / sau piciorul – se pot simți slăbiți sau dificil de mișcat. Exercițiile specifice, recomandate de un fizioterapeut, pot contribui semnificativ la recuperarea medicală, ajutând pacientul să își recâștige puterea și controlul muscular. De asemenea, după un accident vascular cerebral, anumite părți ale corpului pot fi amorțite sau pacientul se poate confrunta cu o lipsă severă a simțurilor. Masajul blând poate ajuta la expunerea pielii la diferite texturi și temperaturi pentru a o ajuta să devină sensibilă la simțul tactil.

Cei mai mulți pacienți se simt dezechilibrați sau nesiguri pentru a se deplasa pe cont propriu, așa că un fizioterapeut va oferi sfaturi referitor la cum se pot deplasa în siguranța, la ce obiecte trebuie eliminate din locuință pentru a preveni accidentele și la cum își pot îmbunătăți echilibrul. Uneori, fizioterapeutul va recomanda un cadru de mers sau un baston pentru ca pacientul să se poată deplasa independent.

Rolul fizioterapiei după un accident vascular cerebral

În cazul unui accident vascular cerebral, prioritar este ca starea pacientului să fie stabilă din punct de vedere medical, după care atenția se poate concentra asupra reabilitării. Când vine vorba de recuperare medicală, va fi implicată o întreagă echipă multidisciplinară, care ar putea include fizioterapie, logopedie sau terapie ocupațională. De obicei, reabilitarea începe în primele zile după un accident vascular cerebral – cât timp pacientul este încă în spital. Rolul fizioterapeutului va fi să ajute pacientul să funcționeze cât mai aproape de nivelul normal, astfel încât să își poată relua rutina de zi cu zi și să se bucure de viață.

De exemplu, fizioterapeutul îl poate reînvăța pe pacient cum să efectueze mișcările de bază, cum să se ridice și să coboare din pat și cum să meargă pe jos. Tot fizioterapetul îi poate recomanda pacientului exerciții specifice care contribuie la recuperare medicală prin întărirea mușchilor slăbiți și prin îmbunătățirea echilibrului. De asemenea, fizioterapeutul îl va învăța pe pacient noi modalități de a rezolva anumite sarcini și cum să folosească orice echipament care ar putea fi necesar pentru siguranța sa.

Cât timp durează recuperarea medicală depinde de gravitatea accidentului vascular cerebral și de accesul pacientului la tratamente. Toți pacienții întâmpină probleme diferite și se recuperează în propriul ritm.

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

[wp_rss_multi_importer category=”5″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”3″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

MamaDeProfesie.ro

[wp_rss_multi_importer category=”1″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

mWisho.ro

[wp_rss_multi_importer category=”4″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Culinar

[wp_rss_multi_importer category=”6″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Eu-Romania.org

[wp_rss_multi_importer category=”2″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Concept-Casa.ro

[wp_rss_multi_importer category=”3″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Publicitate

Știri populare