Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

Efectele bolilor peridontale asupra sănătății umane

Publicat

în

Mulți dintre noi suntem de părere că pierderea dinților este inevitabilă pe măsură ce înaintăm în vârstă, dar este cu adevărat posibil să ne bucurăm de o dantură minunată și sănătoasă pe tot parcursul vieții. Asta implică evitarea bolilor parodontale, cauzate de bacteriile care atacă țesuturile din jurul dinților.

Din păcate, mulți pacienți nu știu că sufere de boli parodontale, deoarece semnele și simptomele nu sunt întotdeauna evidente. De exemplu, majoritatea persoanelor care nu respectă o rutină de igienă orală zilnică corespunzătoare vor suferi de gingivită. Lăsată netratată, această infecție bacteriană a gingiilor poate evolua de la gingivită la parodontită, afecțiune care provoacă pierderi osoase în jurul dinților. Pe măsură ce pierdem țesut osos, se formează mici saci care reprezintă apoi un culcuș pentru bacterii, culcuș la care nu putem ajunge cu periuța de dinți sau cu ața dentară. Când boala parodontală progresează și nu urmăm un tratament parodontoză, se produce o pierdere osoasă și mai mare, care poate duce la căderea dinților.

În parte, genetica își spune cuvântul, deoarece boala parodontală poate fi ereditară. Vestea bună este că această boală poate fi controlată, chiar și în cele mai avansate etape.

Semne și simptome ale bolii parodontale

Încă de la început, trebuie menționat că mulți pacienți suferă de boli parodontale fără simptome evidente, mai ales dacă vorbim de fumători. Nicotina reduce fluxul de sânge și previne sângerarea și umflarea țesuturilor gingivale. Chiar și așa, iată ce simptome putem observa:

Gingii care sângerează – unii pacienți cred că atunci când gingiile lor sângerează înseamnă că s-au spălat pe dinți într-un mod mai agresiv. În timp ce periajul agresiv nu este deloc recomandat, nu ar trebui să provoace sângerare. Prin urmare, gingiile care sângerează reprezintă un semn de avertizare că s-ar putea să suferiți de boală parodontală.

Respirație urât mirositoare – este foarte ușor să se acumuleze placă în spațiile dintre dinți, placă care creează condițiile perfecte pentru ca bacteriile care produc compuși cu mirosuri sulfuroase să trăiască și să provoace respirație neplăcută.

Înroșirea sau umflarea gingiilor – inflamarea gingiilor este, de obicei, primul semn vizibil al bolilor parodontale.

Abces parodontal – bacteriile sunt închise într-un sac parodontal și zona se umple cu puroi, se inflamează și produce durere.

Dinți slăbiți – când boala parodontală provoacă pierderi osoase, dinții pot fi slăbiți sau încep să se miște. În această situație, ne putem pierde dinții, mai ales dacă avem și obiceiul de a mușca prea tare sau de a ne încleșta dinții.

Cel mai bun mod prin care putem evita bolile parodontale este să adoptăm o igienă orală riguroasă în fiecare zi. Controalele și curățările profesionale la fiecare 3, 4 sau 6 luni sunt o parte importată a menținerii sănătății parodontale. Instrumentele și tehnicile utilizate în timpul acestor curățări pot ajunge în zone unde nu putem ajunge acasă cu periuța de dinți și cu ața dentară.

De asemenea, o dietă echilibrată, diminuarea nivelului de stres și abandonarea obiceiurilor nesănătoase, cum ar fi fumatul, sunt alte măsuri pe care le putem adopta pentru a ne bucura de o dantură frumoasă pe tot parcursul vieții.

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

[wp_rss_multi_importer category=”5″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”3″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

MamaDeProfesie.ro

[wp_rss_multi_importer category=”1″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

mWisho.ro

[wp_rss_multi_importer category=”4″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Culinar

[wp_rss_multi_importer category=”6″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Eu-Romania.org

[wp_rss_multi_importer category=”2″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Concept-Casa.ro

[wp_rss_multi_importer category=”3″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Publicitate

Știri populare