Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

Igiena orală la persoanele vârstnice – cum se realizează corect?

Publicat

în

Pe măsură ce îmbătrânesc, multe persoane își fac griji că s-ar putea să își piardă toți dinții. Totuși, bolile gingivale și cariile pot fi prevenite indiferent de vârstă.

Este adevărat, odată cu trecerea anilor, gingiile se pot retrage, iar dinții devin mai sensibili. În cadrul unui cabinet stomatologic, puteți primi îndrumări pentru a preveni bolile gingivale și vi se poate recomanda o apă de gură care poate ameliora sensibilitatea dinților. Unele persoane vor avea nevoie de o lumină mai bună sau de o oglindă mai mare pentru a se spăla corect pe dinți, mai ales dacă au problemele cu mâinile, cu brațele sau dacă au vederea slabă.

Tot medicul dentist vă poate spune cum să aveți grijă de proteze sau de punțile dentare și care este soluția dacă aveți gura uscată din cauza administrării regulate de medicamente.

Oamenii vârstnici sunt predispuși la boli gingivale

Bolile gingivale sunt cauzate de acumularea de bacterii numită „placă”. Placa se formează constant pe dinți și este foarte important să eliminați această placă pentru a evita inflamația gingiilor. În cazul în care placa nu este îndepărtată, boala gingivală va afecta în timpul osul gingival. Acest os susține rădăcinile dintelui, iar atunci când este afectat, dintele începe să se miște.

Pentru că de multe ori nu cauzează dureri, majoritatea persoanelor nu știu dacă suferă de boli gingivale. Unele dintre cele mai comune semne care indică o boală gingivală includ sângerarea gingiilor, dinți care se mișcă, retracția gingivală și respirație urât mirositoare.

Pe de altă parte, aceeași placă dentară care provoacă inflamarea gingiei poate duce la formarea cariilor, mai ales dacă obișnuiți să serviți alimente dulci și băuturi zaharoase. Există un risc și mai mare de carii dacă pacientul suferă de retracție gingivală, deoarece baza dintelui nu mai este protejată de smalț, acel strat dur care acoperă cea mai mare parte a dintelui.

Cum pot fi prevenite bolile gingivale și cariile dentare?

Înainte de culcare și cel puțin o dată în timpul zilei, îndepărtați cu precizie placa acumulată. Utilizați o pastă de dinți cu fluor care conține 1350 până la 1500 ppm (părți per milion) fluorură. Există o multitudine de paste de dinți, inclusiv pentru eliminarea tartrului sau pentru îngrijire completă. În cadrul unui cabinet stomatologic, vi se poate recomanda o pastă de dinți potrivită pentru nevoile personale.

De asemenea, este indicat să curățați spațiile interdentare cel puțin o dată pe zi folosind o perie interdentară, o ață dentară și / sau un irigator bucal. O periuță electrică se poate dovedi a fi de mare ajutor, în special pentru persoanele care suferă de artrită. Are mânere mai groase și este mai ușor de ținut în mână, iar capul oscilant depune cea mai multă muncă.

Este foarte indicat să renunțați totodată la alimentele și băuturile care conțin zahăr, în special dulciuri, bomboane și băuturi dulci acidulate.

Foarte important este să mergeți la medicul dentist pentru controale de rutină și ori de câte ori vă confruntați cu o problemă sau simțiți durere. În cazul în care vă pierdeți unul sau mai mulți dinți, medicul dentist vă poate recomanda o proteză, un implant sau punte dentară care înlocuiesc eficient dinții căzuți.

În cadrul unui cabinet stomatologic, medicul vă poate spune dacă suferiți de ulcer bucal. Deseori, persoanele vârstnice suferă de ulcer la nivelul gurii, cauzat de un dinte deteriorat, de o proteză necorespunzătoare sau de unele alimente. Odată ce cauza este îndepărtată, ulcerul trebuie să se vindece în aproximativ 3 săptămâni. Dacă observați că ulcerul nu dă semne să se vindece, apelați imediat la un medic dentist. Multe afecțiuni grave, cum ar fi cancerul la nivelul gurii, pot fi tratate mai eficient dacă sunt diagnosticate devreme.

 

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

Procedura de recoltare a celulelor stem ombilicale are loc imediat după venirea pe lume a bebelușului și ...
mar, apr. 02, 2019, Vezi mai mult
Mai ales în ultima perioadă, aflăm cât de mult bine ne poate face un regim alimentar bogat ...
mar, apr. 02, 2019, Vezi mai mult
Importanța echipamentului utilizat la locul de muncă este semnificativă, atât prin prisma cerințelor pe care jobul tău ...
lun, apr. 01, 2019, Vezi mai mult

MamaDeProfesie.ro

Când şi de ce ar trebui să folosim tampoanele de sân Recomandăm cumpărarea tampoanelor de sân înainte ...
mar, apr. 23, 2019, Vezi mai mult

mWisho.ro

Ochelarii reprezintă de multă vreme un accesoriu care nu trebuie să lipsească din garderobă. Indiferent că ne ...
joi, apr. 11, 2019, Vezi mai mult

Culinar

Începutul verii este un prilej bun pentru a le face copiilor un cadou util, dar și gustos. ...
lun, mart. 25, 2019, Vezi mai mult

Eu-Romania.org

Astăzi e aproape imposibil să ne imaginăm sărbătorile de Paști fără renumitul coș pascal. Însă darul nu ...
lun, mart. 25, 2019, Vezi mai mult

Concept-Casa.ro

Te gândești să-ți iei o centrală sau s-o schimbi pe cea veche? Află care sunt cele 5 ...
mar, apr. 23, 2019, Vezi mai mult
Publicitate

Știri populare