Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

Osteocondrita disecantă a genunchiului – cum poate fi tratată?

Publicat

în

O leziune la nivelul genunchiului nu este niciodată ușor de trecut cu vederea. Atunci când i se întâmplă unui sportiv adolescent, cu atât mai neplăcută poate fi. Majoritatea leziunilor la nivelul genunchiului vor necesita o anumită perioadă de recuperare, reabilitare și, în funcție de gravitatea leziunii, poate fi necesară o intervenție chirurgicală. În cele mai multe cazuri, adolescenții sportivi se vor întoarce la același nivel de joc ca înainte de leziune și chiar vor atinge nivelul de elită.

Osteocondrita disecantă, deși este un tip de leziune mai puțin frecventă, poate avea efecte pe termen lung asupra capacității copilului de a se implica în activități sportive. În esență, osteocondrita disecantă este o pierdere a vascularizării la nivelul unei zone osoase de sub suprafața articulară și poate cauza o posibilă fractură sau fisură a cartilajului, mai ales dacă se depistează corpuri pierdute sau fragmente de cartilaj desprinse. Durerea, umflarea zonei și blocajul articulațiilor sunt cele mai comune simptome ale osteocondritei disecante.

Cu toate că genunchiul este articulația cea mai frecvent afectată, osteocondrita disecantă poate afecta și cotul, șoldul sau glezna. Majoritatea persoanelor diagnosticate cu osteocondrită disecantă simptomatică sunt copiii de vârstă mai mare, adolescenții, adulții tineri și, în special, toți cei care sunt implicați în activități sportive.

Care sunt cauzele, semnele și simptomele osteocondritei disecante?

Osteocondrita disecantă este cauzată, în general, de o traumă directă la nivelul genunchiului sau de stres repetat. În mod obișnuit, semnele și simptomele includ durere, articulații blocate, mobilitate scăzută, umflare și sensibilitate și articulații rigide. Diagnosticul precoce și tratamentul osteocondritei sunt esențiale pentru minimizarea afecțiunilor pe termen lung. Dacă este depistată din timp, mai ales în cazul copiilor aflați în perioada de creștere, cel mai probabil osteocondrita disecantă se va vindeca în procent de 100%. Cu toate acestea, în cazul în care diagnosticul nu este oferit la timp, această afecțiune poate provoca leziuni severe, chiar și cu intervenții chirurgicale. Trebuie să știți că osteocondrita disecantă poate duce la invaliditate, la artrita degenerativă și osteoartrită.

Diagnosticarea corectă va reduce riscul de invaliditate pe termen lung și va oferi pacientului mai multe opțiuni de tratament. Diagnosticul începe cu o examinare fizică adecvată, urmată de investigații imagistice. Medicul poate solicita, de asemenea, o scanare osoasă sau o analiză RMN pentru a identifica amploarea zonei afectate. Dacă pacientul este tânăr și osul este încă în creștere, va fi sugerată o abordare a tratamentului conservator de odihnă completă. Toate activitățile vor trebui oprite pentru o perioadă de cel puțin câteva săptămâni.

Perioada de tratament ar putea dura până la 12 – 18 luni și va necesita alte investigații imagistice, examinări osoase sau RMN pentru a evalua progresul și procesul de vindecare. Dacă nu se înregistrează niciun progres sau vindecarea este lentă, poate fi necesară o intervenție chirurgicală fie pentru reatașarea fragmentelor desprinse, fie pentru îndepărtarea acestora pentru a limita iritația pe care o pot provoca. Gradul de afectare va determina tipul de intervenție chirurgicală, artroscopică sau deschisă.

Reabilitare și recuperare

Reabilitarea post-chirurgicală va necesita o perioadă extinsă de kinetoterapie pentru ca pacientul să își recâștige mobilitatea, forța, flexibilitatea și coordonarea. Reabilitarea va fi una progresivă, cu scopul de a combate durerea. În mod ideal, obiectivul kinetoterapiei este ca pacienții să își reia stilul de viață anterior. Ședințele de kinetoterapie și supravegherile medicale vor fi necesare pentru a evalua eficacitatea tratamentului și evoluția cartilajului.

Pentru copiii de vârstă școlară, clinica Medoterapy oferă kinetoterapie în școli, cu ajutorul echipamentelor portabile de ultimă generație. Medoterapy dispune de kinetoterapeuți specializați în programe de reabilitare și recuperare, astfel încât pacienții care suferă de osteocondrită disecantă sau care au fost supuși unei intervenții chirurgicale să se bucure de o recupere cât mai rapidă, sigură și fără durere.

În concluzie, osteocondrita disecantă este o leziune mai puțin frecventă, dar potențial semnificativă pentru sportivii tineri. Diagnosticarea precoce este imperativă pentru vindecarea și recuperarea corespunzătoare. Chirurgia poate fi necesară cu ajutorul unui program extins de reabilitare prin kinetoterapie care contribuie la recuperarea și eventuala revenire la activitatea fizică.

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

Procedura de recoltare a celulelor stem ombilicale are loc imediat după venirea pe lume a bebelușului și ...
mar, apr. 02, 2019, Vezi mai mult
Mai ales în ultima perioadă, aflăm cât de mult bine ne poate face un regim alimentar bogat ...
mar, apr. 02, 2019, Vezi mai mult
Importanța echipamentului utilizat la locul de muncă este semnificativă, atât prin prisma cerințelor pe care jobul tău ...
lun, apr. 01, 2019, Vezi mai mult

MamaDeProfesie.ro

Când şi de ce ar trebui să folosim tampoanele de sân Recomandăm cumpărarea tampoanelor de sân înainte ...
mar, apr. 23, 2019, Vezi mai mult

mWisho.ro

Ochelarii reprezintă de multă vreme un accesoriu care nu trebuie să lipsească din garderobă. Indiferent că ne ...
joi, apr. 11, 2019, Vezi mai mult

Culinar

Începutul verii este un prilej bun pentru a le face copiilor un cadou util, dar și gustos. ...
lun, mart. 25, 2019, Vezi mai mult

Eu-Romania.org

Astăzi e aproape imposibil să ne imaginăm sărbătorile de Paști fără renumitul coș pascal. Însă darul nu ...
lun, mart. 25, 2019, Vezi mai mult

Concept-Casa.ro

Te gândești să-ți iei o centrală sau s-o schimbi pe cea veche? Află care sunt cele 5 ...
mar, apr. 23, 2019, Vezi mai mult
Publicitate

Știri populare