Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

Pacienții cu demență, tratați abuziv în spitale

Publicat

în

Un reportaj al celor de la Pro Tv a arătat că în România zilelor noastre prea mulți oameni, chiar și dintre cei mai tineri, sunt afectați de maladii pe care le asociem, de obicei, cu vârstele mai înaintate. Și mai grav este că acei români care ajung să sufere de aceste boli sunt parcă, din start condamnați. Respinși de societate, aceștia își mai pot găsi alinarea la medicul psihiatru. Dar și aici locurile sunt limitate, iar în unele secții de psihiatrie au loc abuzuri crunte, care dau impresia că încă nu am ieșit încă din Evul Mediu.

Legați, ca animalele

Un singur exemplu vă dăm. Fiica unei paciente cu demență acuză că mama sa a fost legată de pat, pentru că asistentele susțin cp nu fac față la numărul de bolnavi și așa îi țin mai ușor sub control. O soluție pentru acești bolnavi ar fi un centru privat de îngrijire, dar sumele care se cer aici pe lună, și care ajung uneori și la 4.500 de lei, fac pentru mulți suferinzi imposibilă internarea aici.

Tot mai puține locuri în spitale

Statisticile arată că România se află pe locul 7 în lume în privinţa îmbătrânirii populaţiei. Din păcate însă, factorii responsabili par nepăsători la această realitate crudă și continuă să ”taie” din numărul de locuri în spitalele pentru boli ale creierului. Spre exemplu, Spitalul Obregia, cel mai mare din estul Europei, tratează anual 35.000 de pacienţi, dar valul tăierilor amenință și aici.

Rolul familiei

Lipsa locurilor în spitalele de specialitate, sau sumele prea mari cerute de centrele de îngrijire îi determină pe mulți dintre români să prefere să-și țină rudele suferinde acasă. Dar, ce este cu adevărat mai grav, este faptul că semnele bolii sunt, de obicei, identificate prea târziu, iar aproximativ 80% dintre bolnavii cu demență rămân nediagnosticati. Există chiar și un proiect de strategie naţională pentru demență şi Alzheimer, dar rămas deocamdată, doar pe hârtie.

Ce este demența

Demenţa este, potrivit alz.ro, o boală care apare ca urmare a afectării creierului. Principala ei caracteristică este un declin progresiv al funcţiilor mintale. ”Sunt afectate memoria, limbajul, intelectul, abilităţile sociale, reacţiile emoţionale, modul de comportare. Pe msura evoluţiei bolii se reduce posibilitatea persoanei de a realiza activităţile de fiecare zi. Simptomele particulare şi evoluţia ei pot fi destul de diferite de la o persoană la alta”, susțin specialiștii de aici.

Potrivit cadrelor medical, există mai mult forme de demenţă: de tip Alzheimer, vasculară, fronto-temporală, cea legată de consumul abuziv de alcool, cea cu corpi Lewy, etc., iar evoluţia bolii pe întinde pe mai mulţi ani. Fiți atent la simptome, fie că sunt ale dumneavoastră sau ale celor dragi și nu ezitați să vă adresați medicului specialist din timp. Cu cât veţi începe tratamentul mai devreme, cu atât evoluţia bolii va putea fi încetinită.

Alegeți să fiți informat

Nu tratați cu indiferență simptomele și vorbiți cu medicul specialist sau cel de familie detalii despre boală. Vă puteți nota întrebările la care nu știți răspunsul, iar la consultație îl veți afla. Este nevoie și de sprijinul familiei, de aceea este indicat ca la consultație să asiste și un membru al familiei, care vă va ajuta să obţineţi informaţiile dorite şi să beneficiaţi de recomandările primite. Acționați acum, până nu este prea târziu!

 

 

 

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

Este normal ca din când în când să ne simțim puțin melancolici, neliniștiți sau stresați, și asta ...
mar, ian. 14, 2020, Vezi mai mult
Spre deosebire de convingerile multor persoane, rezoluțiile de Anul Nou nu trebuie să fie uriașe și să ...
mar, ian. 14, 2020, Vezi mai mult
Stilurile de viață sănătoase vin în diferite forme și dimensiuni. Poate că sunteți o persoană împătimită după ...
mar, ian. 14, 2020, Vezi mai mult

MamaDeProfesie.ro

Obiceiurile zilnice sănătoase sunt cele care stau la baza unui stil de viață echilibrat, unei rezistențe bune la ...
vin, ian. 24, 2020, Vezi mai mult

mWisho.ro

Cu siguranță ați auzit de nenumărate ori că este esențial să bem cât mai multă apă pe ...
mar, ian. 14, 2020, Vezi mai mult

Culinar

Pe măsură ce se apropie sărbătorile și facem liste de cumpărături, vedem cum ușor ușor lucrurile tind ...
joi, ian. 09, 2020, Vezi mai mult

Eu-Romania.org

Deși ne bucurăm, încă, de o iarnă blândă trebuie să ne așteptăm și la capricii meteorologice care, ...
lun, ian. 20, 2020, Vezi mai mult

Concept-Casa.ro

Pentru cei care locuiesc la casă, nicio încăpere nu oferă mai multă relaxare decât grădina, indiferent de ...
vin, ian. 24, 2020, Vezi mai mult
Publicitate

Știri populare