Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe

Publicat

în

În ultimii ani, frecvența pacienților care acuză diverse afecțiuni în primele săptămâni din noiembrie a crescut.  Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe, anunță medicii.

Trecerea la ora de iarnă poate determina apariția unor transformări fizice și psihice în organism, uneori extrem de grave. De la infarct, până la tulburări de natură psihoemoțională, toate înregistrează o creștere în primele săptămâni ale lunii noiembrie. Fenomenul i-a determinat pe specialiști să atragă atenția populației asupra eventualelor riscuri. Dar și să ofere sfaturi de adaptare la ora de iarnă, din moment ce schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe în rândul românilor.

Schimbarea orei crește de 10 ori riscul de infarct

S-a constat că, în primele trei zile după trecerea la ora de iarnă, riscul de infarct crește cu 5 sau 10% în rândul persoanelor tinere, active profesional. Acest lucru se datorează modificărilor care au loc în organism, odată cu schimbarea orei de trezire.

Mutarea acelor ceasornicului înapoi cauzează variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac. Toate schimbările favorizează apariția infarctului. Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe variate însă.

Ora de iarnă are un impact negativ asupra psihicului românilor

Cadrele medicale au observat tendința de creștere a afecțiunilor neuropsihice, începând cu a doua zi după trecerea la ora de iarnă. Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe. Printre ele sunt incluse și: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

Statisticile arată că riscul suicidar crește exponențial, timp de două săptămâni de la modificarea orei.

 O oră în urmă înseamnă o oră în plus de stres

Modificarea orei de trezire cauzează stres. În aceste condiții, organismul uman reacționează prin creșterea activității sistemului nervos simpatic și a nivelului de hormoni reglatori (citokinele). Schimbările sunt principalele responsabile de afecțiunile de natură cardiacă și neuropsihică pe care le acuză pacienții în această perioadă.

Conf.Univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe susține că nivelul de adaptare la noul orar variază, de la o persoană la alta, și că se face timp de mai multe zile.

“Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează adaptarea. Modificările organismului sunt complete abia după circa cincisprezece zile de la trecerea la ora de iarnă. Deși majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință, tot mai mulți pacienți ajung anual la urgențe, în această perioadă. Ei prezintă o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a adăugat Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

 O dietă corectă și mișcarea pot reduce efectele negative ale trecerii la ora de iarnă

Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe. Acest fapt poate fi, însă, evitat, urmând câteva recomandări esențiale ale specialiștilor.

Pentru a reduce riscul afecțiunilor cardiace sau neuropsihice în această perioadă, medicii recomandă ca activitățile să fie planificate corect, evitându-se suprasolicitarea. De asemenea, e necesar să fie incluse în alimentație cât mai multe fructe și legume proaspete. Plimbările în aer liber sunt, la rândul lor, benefice.

Trecerea la ora de vară și de iarnă este o practică veche, de mai bine de un secol. Pe parcurs, mulți specialiști au început să puncteze tot mai abitir perturbările la care este supusă nejustificat populația, prin intermediul procedurii.

 

 

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

La naștere, ochii și creierul bebelușului nu sunt încă pe deplin dezvoltați. Pe măsură ce creierul se ...
mie, iul. 17, 2019, Vezi mai mult
Igiena strictă este una dintre condițiile de bază ale unei sarcini duse la bun sfârșit și ale ...
joi, iul. 04, 2019, Vezi mai mult
Cosmeticele BIO au prins tot mai multă amploare în rândul consumatoarelor de make-up și skincare, însă mai ...
lun, iul. 01, 2019, Vezi mai mult

MamaDeProfesie.ro

Majoritatea părinților sunt angajați cu normă întreagă, așa că grădinițele, creșele și centrele afterschool au devenit o parte integrantă ...
mie, iul. 17, 2019, Vezi mai mult

mWisho.ro

Cerceii pot fi aleși în funcție de mai multe criterii, cum ar fi forma feței, stilul ținutei, ...
lun, iul. 01, 2019, Vezi mai mult

Culinar

Caviarul este un produs alimentar premium, care constă în icrele peștilor. În funcție de peștele de la ...
lun, iul. 01, 2019, Vezi mai mult

Eu-Romania.org

Cauti un hotel pentru vacanta Iata de ce trebuie sa tii cont
Călătoriile sunt cea mai simplă modalitate de a ne relaxa și de a ne încărca bateriile. Rămâne ...
joi, iul. 04, 2019, Vezi mai mult

Concept-Casa.ro

Casa ta este locul în care îți petreci cel mai mult timp. Cu cât ai mai mult ...
mie, iul. 17, 2019, Vezi mai mult
Publicitate

Știri populare