Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe

Publicat

în

În ultimii ani, frecvența pacienților care acuză diverse afecțiuni în primele săptămâni din noiembrie a crescut.  Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe, anunță medicii.

Trecerea la ora de iarnă poate determina apariția unor transformări fizice și psihice în organism, uneori extrem de grave. De la infarct, până la tulburări de natură psihoemoțională, toate înregistrează o creștere în primele săptămâni ale lunii noiembrie. Fenomenul i-a determinat pe specialiști să atragă atenția populației asupra eventualelor riscuri. Dar și să ofere sfaturi de adaptare la ora de iarnă, din moment ce schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe în rândul românilor.

Schimbarea orei crește de 10 ori riscul de infarct

S-a constat că, în primele trei zile după trecerea la ora de iarnă, riscul de infarct crește cu 5 sau 10% în rândul persoanelor tinere, active profesional. Acest lucru se datorează modificărilor care au loc în organism, odată cu schimbarea orei de trezire.

Mutarea acelor ceasornicului înapoi cauzează variaţii ale tensiunii arteriale şi variate tulburări de ritm cardiac. Toate schimbările favorizează apariția infarctului. Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe variate însă.

Ora de iarnă are un impact negativ asupra psihicului românilor

Cadrele medicale au observat tendința de creștere a afecțiunilor neuropsihice, începând cu a doua zi după trecerea la ora de iarnă. Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe. Printre ele sunt incluse și: modificări ale calității somnului (insomnie, somnolenţă), astenie, apatie, anhedonie, agitaţie, irascibilitate, anxietate, tulburări de concentrare şi memorie, cefalee, vertij, moficarea apetitului (inapetenţă sau bulimie), dereglări afective sezoniere şi ideaţie suicidară.

Statisticile arată că riscul suicidar crește exponențial, timp de două săptămâni de la modificarea orei.

 O oră în urmă înseamnă o oră în plus de stres

Modificarea orei de trezire cauzează stres. În aceste condiții, organismul uman reacționează prin creșterea activității sistemului nervos simpatic și a nivelului de hormoni reglatori (citokinele). Schimbările sunt principalele responsabile de afecțiunile de natură cardiacă și neuropsihică pe care le acuză pacienții în această perioadă.

Conf.Univ. dr. Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe susține că nivelul de adaptare la noul orar variază, de la o persoană la alta, și că se face timp de mai multe zile.

“Particularităţile fizice şi psihice individuale influenţează modul cum se realizează adaptarea. Modificările organismului sunt complete abia după circa cincisprezece zile de la trecerea la ora de iarnă. Deși majoritatea oamenilor se adaptează cu uşurință, tot mai mulți pacienți ajung anual la urgențe, în această perioadă. Ei prezintă o simptomatologie polimorfă, mergând chiar până la agravarea sau decompensarea unor afecţiuni”, a adăugat Tudor Ciuhodaru, medic primar urgențe.

 O dietă corectă și mișcarea pot reduce efectele negative ale trecerii la ora de iarnă

Schimbarea orei provoacă simptomatologii polimorfe. Acest fapt poate fi, însă, evitat, urmând câteva recomandări esențiale ale specialiștilor.

Pentru a reduce riscul afecțiunilor cardiace sau neuropsihice în această perioadă, medicii recomandă ca activitățile să fie planificate corect, evitându-se suprasolicitarea. De asemenea, e necesar să fie incluse în alimentație cât mai multe fructe și legume proaspete. Plimbările în aer liber sunt, la rândul lor, benefice.

Trecerea la ora de vară și de iarnă este o practică veche, de mai bine de un secol. Pe parcurs, mulți specialiști au început să puncteze tot mai abitir perturbările la care este supusă nejustificat populația, prin intermediul procedurii.

 

 

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

Regimul nostru alimentar poate fi îmbogățit cu nenumărate preparate care nu au nici urmă de carne și ...
vin, mart. 15, 2019, Vezi mai mult
Ca părinte, este normal să doriți să faceți tot ce vă stă în putință pentru a vă ...
vin, mart. 01, 2019, Vezi mai mult
Abcesul dentar este una dintre cele mai frecvente probleme stomatologice. Abcesul dentar este semnalul de alarmă ...
mar, feb. 26, 2019, Vezi mai mult

MamaDeProfesie.ro

După naștere, foarte multe mămici privesc cu suspiciune spre traseul lor profesional. Totuși, oricât de sumbră și ...
lun, mart. 18, 2019, Vezi mai mult

mWisho.ro

După mesele de sărbători, problema celulitei își face simțită prezența. Dacă hrana e în stare s-o provoace, ...
mar, ian. 15, 2019, Vezi mai mult

Culinar

Cartonul este un material obţinut din celuloză, asemenea hârtiei. Având la bază acestă materie primă, devine un ...
mar, feb. 26, 2019, Vezi mai mult

Eu-Romania.org

Ideea de a căra un bagaj greu nu surâde nimănui atunci când pleacă în călătorie. Indiferent de ...
vin, mart. 15, 2019, Vezi mai mult

Concept-Casa.ro

Spuma poliuretanică este o alternativă la izolația clasică, fiind creată pentru termoizolații, hidroizolații, acoperișuri, dar și pentru ...
lun, mart. 18, 2019, Vezi mai mult
Publicitate

Știri populare