Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din România

Statisticile INS arată că 15% dintre români sunt obezi

Publicat

în

Obezitatea înseamnă un exces masiv de grăsime care se extinde în întregul organism. O persoană este considerată obeză dacă greutatea organismului este cu 20% mai mare decât greutatea normală. Dacă acest procent de situează între 50% şi 100%, atunci este vorba despre obezitatea morbidă.

Obezitatea se instalează atunci când aportul de calorii este mult mai mare decât are nevoie organismul în activităţile zilnice, mai mare decât numărul caloriilor pe care le consumă.

Acest fenomen apare în anumite contexte, fiind influenţat de vârstă, sex, moştenire genetică, factori de mediu, activitate fizică şi factori psihologici.

Obezitatea pune sănătatea în mare pericol, influenţează calitatea vieţii, conduce la izolare socială, stări depresive şi lipsă de comunicare.

Statisticile INS

Institutul Naţional de Statistică confirmă faptul că societatea noastră se confruntă cu acesată problemă a obezităţii. O treime dintre români sunt supraponderali, iar 15% din societate se poate încadra în obezitate şi obezitate morbidă.

Cauze

Modul în care românii abordează alimentaţia şi mişcarea nu este unul dintre cele mai bune. Există realitatea conform căreia românii mănâncă mult mai mult decât are nevoie organismul lor pentru a funcţiona firesc şi normal.

Astfel, se consumă în medie 3500 de calorii zilnic, acesta fiind echivalentul necesarului pentru un bărbat tânăr şi sănătos  care efectuează muncă fizică.

Conform statististicilor, pe mesele noaste se află în exces pâinea, cartoful şi orezul. Acestea sunt urmate de unt, ulei, brânzeturi, proteine. Calitatea şi proporţia acestora nu pare  să mai  fie o problemă, însă cantităţile sunt mult peste necesarul fiecăruia.

Pentru anul 2016, statisticile au constatat că  un român a consumat, în medie, 158 kg de făină, 95 kg de cartofi, 68 kg de carne, 6 kg de peşte, 178 kg de legume, 96 kg de fructe.

Recomandări

Pentru ca acest fenomen periculos să stopeze sau să poată fi măcar diminuat, se impun măsuri simple, dar eficiente. În primul rând fiecare trebuie să conţientizeze care îi este necesarul zilnic de calorii. O muncă statică, nu are nevoie decât de maxim 2500 de calorii zilnic. Fiecare trebuie să-şi ajusteze aportul zilnic în funcţie de activităţile pe care le va efectua.

Se vor evita pe cât posibil carbohidraţii în exces, dulciurile şi alimentele procesate.

O modalitate destul de eficientă în controlarea greutăţii corporale este aceea prin care se va mânca atât cât să nu se instaleze saţietatea la finalul mesei.

Ajutorul unui medic nitriţionist este obligatoriu atunci când situaţia devine gravă.

Extrem de importantă în lupta cu greutatea este atitudinea persoanei în cauză. În primul rând trebuie să accepte că are o problemă, să înţeleagă fenomenul, să se informeze şi să demareze cel mai bun program în vederea pirderii de kilograme. Un program eficient şi sănătos vizează schimbarea. Se vor schimba obiceiurile alimentare, se va lucra asupra abordării psihologice şi se va alege un stil de viaţă care elimină sedentarismul şi sprijină mişcarea.

În era tehnologiei, există aplicaţii la care se poate apela. Pe baza introducerii  datelor personale, respectiv înălţime, sex, greutate, vârstă, se va efectua un calcul capabil să furnizeze date legate de necesarul alimentar de care are nevoie organismul.

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

La naștere, ochii și creierul bebelușului nu sunt încă pe deplin dezvoltați. Pe măsură ce creierul se ...
mie, iul. 17, 2019, Vezi mai mult
Igiena strictă este una dintre condițiile de bază ale unei sarcini duse la bun sfârșit și ale ...
joi, iul. 04, 2019, Vezi mai mult
Cosmeticele BIO au prins tot mai multă amploare în rândul consumatoarelor de make-up și skincare, însă mai ...
lun, iul. 01, 2019, Vezi mai mult

MamaDeProfesie.ro

Majoritatea părinților sunt angajați cu normă întreagă, așa că grădinițele, creșele și centrele afterschool au devenit o parte integrantă ...
mie, iul. 17, 2019, Vezi mai mult

mWisho.ro

Cerceii pot fi aleși în funcție de mai multe criterii, cum ar fi forma feței, stilul ținutei, ...
lun, iul. 01, 2019, Vezi mai mult

Culinar

Caviarul este un produs alimentar premium, care constă în icrele peștilor. În funcție de peștele de la ...
lun, iul. 01, 2019, Vezi mai mult

Eu-Romania.org

Cauti un hotel pentru vacanta Iata de ce trebuie sa tii cont
Călătoriile sunt cea mai simplă modalitate de a ne relaxa și de a ne încărca bateriile. Rămâne ...
joi, iul. 04, 2019, Vezi mai mult

Concept-Casa.ro

Casa ta este locul în care îți petreci cel mai mult timp. Cu cât ai mai mult ...
mie, iul. 17, 2019, Vezi mai mult
Publicitate

Știri populare