Urmărește-ne pe Facebook

Știri medicale din străinătate

Stimularea electrică a creierului – o speranță pentru cei cu Alzheimer

Publicat

în

Stimularea electrică a creierului – o  descoperire epocală s-ar putea să schimbe soarta bolnavilor de Alzheimer!

Alzheimerul este o afecțiune a creierului care duce la o deteriorare progresivă a funcțiilor acestuia, soldată cu pierderea capacităților intelectuale și a valorilor sociale. Cei mai afectați sunt vârstnicii. În cazul unui debut precoce, înainte de vârsta de 65 de ani, pentru desemnarea bolii se folosește termenul de “demență presenilă”. Cazurile apărute tardiv, la persoane în vârstă de peste 70 de ani, corespund noțiunii mai vechi de “demență senilă”.

În România, statisticile realizate arată că, în decursul câtorva decenii, numărul de bolnavi Alzheimer a crescut cu aproape 25%. De la prima utilizare a denumirii bolii, în 1911, de către psihiatrul german Emil Kraepelin și până astăzi s-a scurs mai bine de un secol iar cercetările necontenite din domeniu par să aducă vești îmbucurătoare.

Cercetătorii americani susțin că implantarea unor electrozi în creierul pacienților poate întârzia evoluția bolii!

O descoperire cu adevărat epocală. Mai ales că pacienții care au trecut prin această intervenție au confirmat efectele sale miraculoase, la fel cum au făcut-o și expertizele medicale. În cazul unora, țesutul nervos s-a regenerat cu 8%!

Ce sunt electrozii?

Un electrod este un conductor electric prin care intră sau iese curentul electric dintr-un mediu conductor sau din vid.

În ce constă procedura de stimulare electrică a creierului?

Tehnica de tratament folosită de o echipă de cercetători canadieni este similară celor care au dat anterior roade în cazul bolnavilor de alte afecțiuni ale creierului, precum Parkinson (boală care distruge lent și progresiv neuronii), depresie sau sindromul Tourette (ticuri simple ale feţei, gâtului, mâinilor şi ale picioarelor).

Pe scurt, ea constă din 3 pași:

1. Electrozi de dimensiuni mici sunt implantați, grație unei intervenții chirurgicale, în zona creierului, afectată de maladie. În cazul bolnavilor de Alzheimer este vorba de hipocamp – o zonă situată înăuntrul creierului, în dreptul urechii drepte, zona având forma de căluț de mare, de unde i se trage și denumirea (in greacă hippocampus inseamnă cal de mare). Hipocampii, responsabili de actul memoriei, sunt primele regiuni atacate de boală.

2. Electrozii sunt conectați ulterior la o baterie, și ea implantată, la rându-i, sub pielea pacientului, în zona claviculei.

3. Acționați, stimulii continui de înaltă frecvență pot rezolva scurtcircuitele care apar între neuroni, țesuturi nervoase a căror funcție este de a transmite, genera şi recepţiona impulsul nervos.

De ce este această descoperire importantă?

Alzheimer se manifestă prin pierderi de memorie și dezorientare. În medie, de-a lungul unui an, boala distruge aproximativ 5% dintre celulele nervoase din hipocamp și, treptat, se extinde la alte zone cerebrale. Din acest motiv, cu cât mai repede este identificată boala și aplicat un tratament, cu atât mai multe șanse sunt să pierdem mai puține regiuni nervoase ale creierului. Or, în faza terminală, creierul devine ceea ce unii numesc “un cimitir de neuroni”.

Până în prezent, zeci de pacienți au testat acest tratament. În cazul multora, implantul chirurgical, care presupune stimularea electrică a creierului, a dat rezultate. La cei care suferă de Alzheimer în faza incipientă, s-au înregistrat schimbări mai semnificative. Astfel, apelând la stimularea electrică a creierului, există chiar și șansa de recuperare a memoriei.

Continue Reading
Publicitate
Apasă pentru a comenta

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

InfoSano.ro

[wp_rss_multi_importer category=”5″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”3″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

MamaDeProfesie.ro

[wp_rss_multi_importer category=”1″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

mWisho.ro

[wp_rss_multi_importer category=”4″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Culinar

[wp_rss_multi_importer category=”6″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Eu-Romania.org

[wp_rss_multi_importer category=”2″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Concept-Casa.ro

[wp_rss_multi_importer category=”3″ hdsize=”20px” maximgwidth=”100″ morestyle=”…” showdate=”0″ showgroup=”0″ windowstyle=”2″ thisfeed=”1″ maxperpage=”1″ nofollow=”0″ excerptlength=”17″ mytemplate=”clean_separated.php” cachetime=”20″]

Publicitate

Știri populare